Kezesi / Garancia biztosítások (Bond)

A kezesi vagy garancia biztosítás nem más, mint a vagyoni biztosíték egy formája, melynek használata Magyarországon a közelmúltig nem volt elterjedt. Más országokban – a pénzügyi kultúra fejlettségétől függően – eltérő mértékben terjedt el ez a speciális konstrukció, mely kiválthatja a bankgaranciát és egyéb letéti garanciákat (például a jóteljesítési garancia esetében).

A kezesi / garancia biztosítás egy olyan speciális tartalmú biztosítási jogügylet, melynek keretében a biztosító kezesi biztosítási szerződést köt ügyfelével, ezt követően pedig, a szerződés alapján kiállított kötelezvényben arra vállal kötelezettséget – például jóteljesítési garanciánál –, hogy a kedvezményezett minden olyan pénzügyi veszteségét megtéríti, mely abból származik, hogy a biztosítóval szerződő fél a kedvezményezettel szemben nem teljesítette valamely szerződésen alapuló, vagy egyéb jogi kötelezettségét.

Kezesi kötelezvények fő felhasználási területei:

  • – Építés, beruházás (Ajánlati garancia, Teljesítési garancia, Jóteljesítési Garancia)
  • – Vámbiztosítéki garancia
  • – Fémkereskedők letéti garanciája
  • – Jövedéki termékek forgalmazási letéte

A kedvezményezett szempontjából a kötelezvény a bankgaranciával adott esetben teljesen egyenértékű, azonos biztonságot nyújt, hiszen a kötelezvényt egy részvénytársaságként működő, a tevékenységre vonatkozóan felügyeleti engedéllyel rendelkező biztosító intézet bocsátja ki, igény esetén a bankgaranciákhoz hasonló szövegezéssel. A biztosítóval szerződő fél számára azonban e konstrukció (többek között jóteljesítési garancia esetén) sok szempontból kedvezőbbnek minősíthető. Nem jár ugyanis a vállalási díj visszatartás cash flow problémáival és sok esetben kedvezőbb a bankgarancia feltételeinél.

Miért érdemes a kezesi / garancia biztosítást választania?

A vállalkozások banki kapcsolataik révén sok esetben elérik, hogy a bank egy hitelkeretet bocsásson a rendelkezésükre. A kezesi / garancia biztosítás fontos előnye, hogy a bankgaranciákkal szemben nem terheli a vállalkozás hitelkeretét, így az ott rendelkezésre álló lehetőségeket a vállalkozás szabadon kihasználhatja. A vállalkozások számára fontos szempont a források diverzifikációja, így elkerülhetik az egyetlen pénzügyi intézménytől való függés kényelmetlen helyzetét. Éppen ezért a kezesi / garancia biztosítás igazi előnye nem csak a kedvezőbb árfekvés – ami természetesen egy fontos szempont lehet a választásnál – hanem az a valós előny, amit a vállalkozás számára a pótlólagos, kiegészítő pénzügyi forrás lehetősége biztosít.
(Felszabaduló cash flow, erősödő likviditás.)

Az Ensure Pénzügyi Szolgáltató Kft. segít a garancia biztosítással (azon belül ajánlati, jótállási és jóteljesítési garancia) kapcsolatos ügyek képviseletében. Jelentős tapasztalatokkal rendelkezik, így kellő szakértelemmel tudja képviselni partnerei érdekeit, legyen szó kezesi-, ajánlati-, szavatossági vagy jóteljesítési

AJÁNLATKÉRÉS / ÉRDEKLŐDÉS